7 sekretów efektywnego ojcostwa

W dniach 16-17 maja odbyły się w Szkołach Pijarskich w Warszawie warsztaty dla ojców "7 sekretów efektywnego ojcostwa" prowadzone przez inicjatywę Tato.net. Obecność kochającego i zaangażowanego taty daje dzieciom wiarę w siebie i poczucie, że jest ktoś, dla kogo są najważniejsze. Dzięki temu dzieci, które wzrastają w obecności odpowiedzialnych i oddanych ojców radzą sobie lepiej w szkole, w kontaktach z rówieśnikami, w pracy i w dorosłym życiu. Jesteśmy przekonani, że zaangażowanie jest bezcennym darem, jaki ojciec może ofiarować swojemu dziecku, a zarazem ogromnym kapitałem na jego przyszłość…

Trzydziestu ojców aktywnie uczyło się jak być obecnym i zaangażowanym w sprawy dziecka ojcem i wziąć odpowiedzialność za jego wychowanie.

"Udział w tych warsztatach okazał się przełomem w moim życiu. W ciągu kilku godzin wykładów i rozmów - z przestraszonego ciężarem odpowiedzialności ojcostwa chłopca - przeistoczyłem się w mającego jasny cel kim chcę być - mężczyznę. Polecam wszystkim ojcom - zrozumiałem czym jest ojcostwo i jest mi dużo łatwiej w codziennym życiu."
Tata lat 38; ojciec 2,5 letniej Helenki

"W takcie warsztatów możesz sobie uświadomić, że nie jesteś sam z problemami- są też inni ojcowie, którzy myślą, czują i doświadczają podobnie jak Ty. Czas poświęcony na wzajemną rozmowę z innymi ojcami oraz praca w grupach dają nadzieję, że Twoje ojcostwo może mieć inną jakość i dawać Ci prawdziwą radość i prawdziwą satysfakcję!"
Tata trójki dzieci

"Dla mnie warsztaty stanowiły fajne podsumowanie wiedzy o ojcostwie. Uświadomiły mi, że to nie jest tak, że po prostu się jakoś żyje i staje się mimochodem dobrym ojcem, tylko, że jest to trudna praca, w którą trzeba włożyć sporo pracy i energii. I zachęciły mnie do zaangażowania się. Już spędzam więcej czasu z dzieckiem, świadomie, nie tylko pilnując, żeby nic się nie stało."
Tata dwójki dzieci