WÓZEK DLA KLAUDIUSZA

W dniu 14 grudnia Fundacja „Krąg Przyjaciół Dziecka im. św. Józefa Kalasancjusza” przekazała specjalistyczny wózek inwalidzki 4 – letniemu Klaudiuszowi. A zaczęło się tak......

We wrześniu 2009 r. pojawił się w telewizji TVN 24 „Prosto z Polski” wzruszający reportaż przedstawiający w skrócie historię choroby małego, kruchego i wątłego 4–letniego chłopczyka.

To z telewizyjnego reportażu dowiedzieliśmy się, iż Klaudiusz przyszedł na świat w ciężkiej zamartwicy, z padaczką oraz z czterokończynowym porażeniem. Już od pierwszych chwil narodzin chłopczyk poddawany jest leczeniu i rehabilitacji. Warunki mieszkaniowe nie sprzyjają zdrowieniu Klaudiusza. Stara kamienica, wysokie, czwarte piętro bez windy, brak ogrzewania centralnego i brak ciepłej wody nie należą nawet do podstawowych warunków mieszkaniowych w XXI wieku.

Fundacja postanowiła nie zwlekać z udzieleniem wsparcia rodzinie Pani Alicji – mamy Klaudiusza. Zarząd Fundacji podjął jednogłośnie decyzję zakupu specjalistycznego wózka inwalidzkiego.

Dzięki sprawnej współpracy z Firmą Ortoservice z Konstancina Jeziornej, Fundacja zdążyła Klaudiuszowi przekazać wózek inwalidzki tuż przed Gwiazdką Bożego Narodzenia.

Zapraszamy Państwa do obejrzenia krótkiego filmu – relacji z przekazania wózka inwalidzkiego.