Warszawiacy na rogasiowym szlaku

W dniach od 1 do 12 lipca 2013r., dzięki wsparciu Fundacji Krąg Przyjaciół Dziecka grupa 44 dzieci odpoczywała na kolonii w Rytrze.  Dzieci podczas pobytu na kolonii miały wiele ciekawych zajęć. Przeszły szlakiem Rogasia (tu w Rytrze autorka Maria Kownacka napisała książkę "Rogaś z Doliny Roztoki"); zobaczyły ryterski zamek oraz park ekologiczny, odwiedziły Krynicę - a w tym pięknym uzdrowisku, nie tylko napiły się wody zdrojowej i zwiedziły muzeum zabawek. W uzdrowisku Piwniczna Zdrój obok pijalni wód, dzieci spotkały się z misjonarzem o. Markiem, który ciekawie opowiedział o swojej pracy wśród pigmejów oraz pokazał wystawę misyjną. Dzieci zwiedziły również Stary i Nowy Sącz; w Nowym Sączu mogły zobaczyć dawne pijarskie kolegium oraz Miasteczko Galicyjskie, a w Starym Sączu papieski ołtarz i klasztor sióstr Klarysek. Nie zabrakło zabaw i gier sportowych. Dzieci korzystały również z basenu w pobliskiej "Perle Beskidów", oraz z parku linowego Ablandia.  Spotkały się także z leśniczym p. Krzysztofem, wzięły udział w Zielonym Kuligu. Bardzo ciekawy był wyjazd na Słowację do Starej Lubowni, gdzie zwiedziliśmy zamek i skansen oraz Podoliniec - kolebkę Zakonu Pijarów na Spiszu. Odbył się również konkurs rysunkowy o Rogasiu. Dzieciom towarzyszyły panie wychowawczynie: p. Agnieszka Bombała, p. Emma Canfora, p. Alicja Toczyska, p. Małgorzata Trzaskalik - Wyrwa, p. Monika Wilkoszewska i wspaniały trener Waldemar Wilkoszewski. Nad całością czuwał o. Stanisław.