Pomoc Fundacji dla dzieci z Wilkowa

Fundacja Krąg przyjaciół dziecka po raz kolejny zorganizowała pomoc dla powodzian. Tym razem 22 września konwój pełen darów wyjechał do Wilkowa położonego ponad 200 km od Warszawy. Fundacja z pomocą udała się do zalanej szkoły podstawowej i gimnazjum. Po wcześniejszej rozmowie z dyrekcją szkoły, Panem Lechem Łyjak, dowiedzieliśmy się, iż uczniowie w pierwszej kolejności potrzebują podręczników i artykułów  szkolnych. Dzięki ludzkiej wrażliwości oraz chęci wsparcia najmłodszych pomoc napływała w szybkim tempie. Wydawnictwo Nowa Era przekazało dla 350 uczniów z Wilkowanowe podręczniki. Do pomocyprzy organizacji zbiórki dla uczniów z Wilkowa włączyło się wiele firm, szkół warszawskichoraz indywidualnych osób. Darczyńcy przekazali wiele kartonów nowych zeszytów, artykułówpiśmiennych, kolorowych piórników, plecaków szkolnych, miękkich i puchatych pluszaków,słodyczy oraz wiele innych potrzebnych artykułów szkolnych. Wśród Darczyńców byli równieżnowożeńcy, którzy zamiast kwiatów na ślub zebrali wyprawki szkolne i zabawki.

Będąc z dobrą wizytą w szkole w Wilkowie zastaliśmy doszczętnie zalany budynek szkoły

podstawowej. Obraz szkód wyrządzonych przez kataklizm okazał się jeszcze bardziej wstrząsający

niż ten obserwowany w telewizji. Budynku szkoły podstawowej do tej pory nie udało

się wyremontować. Lekcje prowadzone są w pobliskim gimnazjum. Na własne oczy widzieliśmy

trudne warunki lokalowe. Brak szkolnej stołówki, brak sali gimnastycznej to na pewno nie jedyne

ale jedno z ważniejszych zmartwień Dyrektora szkoły. Boisko w szkole w Wilkowie przypomina

wielkie bagno, a cały obraz dopełniony okropnym zapachem mułu utwierdza w potrzebie dalszej

pomocy temu doświadczonemu przez kataklizm miejscu.

Dyrektor Szkoły, Pan Lech Łyjak za pośrednictwem Fundacji Krąg Przyjaciół Dziecka apeluje

do wszystkich ludzi o długofalową pomoc na rzecz szkoły i ich uczniów.

„Przed nami długie miesiące i lata ciężkiej pracy w celu odbudowy szkoły. Bez pomocy, bez wsparcia ani szkoła, ani rodzice ani Samorząd Gminy nie udźwignie tego ciężaru. Potrzebna jest pomoc w organizacji wyjazdów krajoznawczych i wypoczynkowych dla uczniów jak również pomoc finansowa w celu przygotowania drobnych posiłków czy zakupu sprzętu dydaktycznego. Dziękuję z całego serca wszystkim Darczyńcom, którzy od kilku miesięcy spieszą z pomocą, wspierają nas finansowo i rzeczowo. To dzięki Waszej pomocy przetrwaliśmy najgorsze chwile”.